Catalunya milloraria la seva qualitat de vida amb la independència i Espanya, en canvi, empitjoraria. Així ho indica un estudi econòmic internacional elaborat pel banc Credit Suisse, que situa una Catalunya independent en el lloc número 22 d'una llista de 42 països, que encapçalen Noruega, Austràlia i els Estats Units. Això vol dir que estaria per sobre d'Espanya, que ara ocupa el 27è lloc i, sense Catalunya, baixaria al número 30. També superaria països com França, Itàlia i el Regne Unit.
L'estudi, titulat "L'èxit dels estats petits", també situa una Escòcia independent per sobre del Regne Unit, amb els llocs 26 i 34, respectivament.
La classificació es basa en l'Índex de desenvolupament humà de les Nacions Unides, que compara elements com l'esperança de vida, l'educació, la sanitat, les finances, la tecnologia o els serveis per a empreses.
No es tracta, per tant, d'analitzar estrictament la viabilitat
econòmica d'un país, sinó el grau de desenvolupament que s'hi assoleix,
amb barems com la despesa en salut o educació, a més del Producte
Interior Brut.
L'informe de Credit Suisse conclou que els països de menys de 10 milions d'habitants s'adapten millor a la globalització, tenen uns índexs de desenvolupament més elevat i una qualitat més bona perquè, entre altres raons, tenen els serveis menys fraccionats i són més homogenis culturalment.
Credit Suisse destaca que els països petits també estan més oberts al comerç internacional. Per contra, els grans països guanyen a l'hora d'atraure grans inversions, com ho prova el fet que hi tenen seu el 87% de les grans companyies.
L'informe també constata que en els últims 70 anys el món ha passat de 50 a 193 països, dues terceres parts dels quals són petits.
La Fuente: https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=1CC21D53-CD3A-CB77-C15AD96D67EE1210
La Fuente: http://hdr.undp.org/en/data