domingo, 13 de julio de 2014

La web del Parlament Britànic publica un informe sobre la consulta i la situació política a Catalunya

La pàgina web del Parlament de la Gran Bretanya publica des de fa pocs dies una nota informativa sobre Catalunya i la consulta del 9N perquè els seus membres tinguin una visió general dels esdeveniments recents i les qüestions clau per al debat.
La nota comença situant Catalunya econòmicament i políticament de manera breu. També fa referència al format de consulta al qual s'haurà d'accedir el dia 9 de novembre, a causa de la negativa del govern central de permetre fer unes eleccions constitucionals.
La gènesi del procés
El segon apartat fa un recorregut per la Història del Parlament Català modern, des que es va iniciar el procés de transferència de competències, el 1980, amb la creació del Parlament autònom, fins a l'actualitat. Acaba aquesta secció parlant del dia en què un milió de persones van sortir als carrers de Barcelona a demanar l'autonomia de Catalunya i contra el Tribunal Constitucional que va ordenar la reinterpretació d'una quarantena d'articles de l'Estatut d'Autonomia revisat.
Després, l'escrit fa referència a les eleccions del 2010 i del 2012, que van donar un ampli suport al sector secessionista de la societat. Aprofita per explicar als membres del Parlament quins partits catalans estan a favor i quins en contra de la independència. Remarca que el sentiment independentista ha augmentat els últims anys. Els arguments econòmics, diu l'escrit, ocupen un lloc destacat en el moviment independentista i dibuixa Catalunya com una de les regions més riques d'Espanya que veu sovint que ha de "pagar la factura pel malbaratament d'altres regions".
La mirada d'Espanya
La nota fa referència també a com es veu, des de la resta d'Espanya, aquesta situació i com la viuen els dos principals partits espanyols, com es resisteixen a la reforma de la Constitució Espanyola del 1978 i com insisteixen els mandataris espanyols a tractar de la mateixa manera les 17 comunitats autònomes, prescindint dels seus antecedents històrics.
El document acaba explicant la posició d'Artur Mas i la seva decisió de celebrar la consulta i, en tot cas, si el Tribunal Constitucional l'hi bloqueja, fer unes eleccions anticipades.
Les enquestes
Perquè els membres del Parlament coneguin el sentiment dels habitants de Catalunya la nota publica també una enquesta amb la Intenció recent de vot on es pot veure que un 40% estaria a favor de la consulta i la independència i un 24% per cent no serien favorables a la condició d'estat independent.
L'escrit acaba fent referència al sentiment europeista de la majoria dels habitants de Catalunya i per tant parla del problema que hi hauria si s'aconseguís la independència. Per continuar a la Unió Europea caldria ser admesa per tots els estats membres, inclòs Espanya.

Debate on possible independence of Catalonia: key issues - Commons Library Standard Note 

Published 11 July 2014 | Standard notes SN06933
Authors: Rob Page
Catalonia, a prosperous region in north-eastern Spain, has an autonomous Parliament. At present, parties in favour of Catalan independence have a majority in this Parliament, and the regional administration requested Madrid’s permission to hold a binding referendum on independence. However, the Parliament of Spain rejected this proposal, so the proposed referendum will now take the form of a non-binding “popular consultation.” This “popular consultation” will be held on 9 November 2014. This note provides an overview of recent developments and key issues in the debate.